Gode måder at udvide dit ordforråd på

  • af
gode måder at udvide dit ordforråd på

Det danske sprog er under en enorm udvikling og har været det i flere hundrede år. Det er dog først siden internettets og computernes egentlige frembrud i 1980´erne, at sproget virkelig har udvidet sig. Fremmedord er centrale i denne udvikling og der er ingen grænser for, hvor mange ord der kan knyttet til én ting. Ord er mere end blot et værktøj til kommunikation og forståelse, men også en måde at vise sin status på. Jo bredere ordforråd du har, des klogere og mere akademisk vil du lyde. Hvem ønsker ikke det? Læs med herunder og få nogle gode tips til, hvordan du kan udvide dit ordforråd.

1.     Læs flere bøger

Du har hørt det før og nu hører du det igen. Læs flere bøger. Efter internettets frembrud er bøgerne ikke øverst på ønskelisterne længere, men computerspil og andre elektroniske tidsfordrivere. Dette behøver ikke at betyde, at folk bliver dummere. Det er bevist, at børn bliver bedre til fremmedsprog gennem spil, men læsehastigheden er betydeligt nedsat. Gennem bøger får du afslapning, aktivering af hjernen, men også muligheden for at kende nye ord. Forfattere har typisk et stort ordforråd, da det er disse, som fylder deres hverdag. Ved at læse en masse bøger vil du automatisk lære en masse nye ord at kende.

2.     Lyt til lydbøger

Hvis du har dårlige øjne eller føler dig anstrengt, når du skal læse, så er lydbøger et fantastisk alternativ. Du kan lave alt, du kan drømme om, mens du får bøger læst op. Du kan gøre rent, løbe en tur, arbejde eller lave mad samtidigt. Du skal, med lydbøger, altså ikke bruge ekstra tid for at blive mere belært. Med lydbøger gælder det samme som for bøger. Du hører nye ord. Disse ord skal du slå op, når du studser over dem. Nogle gange kan man godt forstå meningen med en sætning uden at kende det enkeltes ord definition, men hvis du slår ordet op, forstår du dennes præcise betydning og kan derved begynde at bruge det i daglig tale.

3.     Lyt til podcasts

Podcasts er det helt nye. De har indenfor de seneste år slået igennem og til dags dato laves der podcastfestivaller og awardshows hertil. Det gode ved podcasts er, at der findes en podcast til alle interesser. Der er ingen grænser for, hvad du kan finde på den platform du henter du podcasts fra. Hvis du eksempelvis interesserer dig meget for anatomi, kan du lytte til podcasts herom og udvide dit ordforråd på netop det område. Der er også programmer, så som Hjernekassen fra P1, der hver uge snakker om nye emner, hvor der er eksperter i studiet. På den bliver du klog på nye emner og får en indsigt i mange forskellige områder af verden. Og hertil hører selvfølgelig også de ord, der knytter sig til emnet. Ydermere er eksperterne oftest højt akademisk uddannet og har derfor i forvejen et større ordforråd, som du kan lære af.

4.     Leg med ord gennem digte og musik

Nu har du fået gode tips til at lære nye ord at kende. Men hvordan indfører du disse som en fast del af dit ordforråd? Hvis du spiller musik, skal der ofte skrives en tekst til melodien eller du kan digte. Det er ikke altid ordene behøver at rime, men det kan skabe et godt flow i dine værker. Ved at bruge enten en synonym -eller rimordbog, kan du opdage nye ord, som du ikke vidste fandtes og derved udvide dit ordforråd yderligere. Det giver også en ekstra styrke i dit sprog, at du lærer at bruge ordene i en eller flere kontekster, som skaber rammen om ordet. Hvis du følger disse trin, er du sikret et udvidet ordforråd og vil lyde klogere blandt dine venner og bekendte.