Lær at forstå håndværkersprog

  • af
Lær at forstå håndværkersprog

Der findes et hav af forskellige byggetekniske opgaver, redskaber og termer, som håndværkere, bygherrer, entreprenører, bygningskonstruktører og ingeniører bruger, når de aftaler priser, opgaver og arbejdstid. På mange byggepladser og værksteder kører der en helt bestemt jargon med helt særlige fagudtryk, og er man ikke en del af håndværkerfaget, kan det ofte være svært at forstå, præcis hvad det er, der bliver talt om, og hvilke aftaler man har indgået. Vil du blive mere tryg i de aftaler, du indgår med håndværkeren, så læs med her, når vi introducerer dig for de vigtigste termer inden for håndværkerfeltet.

Overslag eller Tilbud?

Hvis du skal indgå en aftale med en håndværker, er det vigtigt, at du kender forskellen på et overslag og et tilbud.

Et overslag er en cirka-beregning eller angivelse af nogets størrelse, omfang eller pris, og et overslag er dermed ikke bindende. Derimod er et tilbud i håndværksmæssige sammenhænge bindende. Derfor bør du ikke indgå en aftale, hvor der kun er givet et overslag og ikke et tilbud, for så kan du nemlig risikere, at slutprisen bliver en hel anden end den, du først fik oplyst.

Mundtlig eller Skriftlig aftale?

Ifølge Aftaleloven er der ingen juridisk forskel på disse to typer af aftaler, men i virkeligheden kan det få stor betydning, når du indgår en aftale med en håndværker. Hvis du ikke har aftalen på skrift, kan det nemlig blive svært at kunne dokumentere, præcis hvad jeres aftale går ud på, og skulle der opstå problemer, står du ikke særlig godt, hvis du ikke har aftalen på skrift.

Er det for besværligt?

Hvis det virker for uoverskueligt og besværligt at skulle indgå aftaler med håndværkere og mekanikere, kan du selvfølgelig også bare fikse tingene selv. På den måde undgår du de mange sproglige problemer, der kan opstå. Hvis det lyder som noget for dig, kan du blandt andet finde reservedele og værktøj her, og du kan finde film på Youtube, der fortæller dig, hvordan du udfører meget håndværkerarbejde: